AMERİKA YOLCULARI OKULLARINI BAŞARI İLE TEMSİL ETTİLER

24/06/2013

Öğrencilerimiz Ekin ERİŞ(10A) ve Göktuğ KÖSE(10A) Fizik öğretmenleri Volkan GÖNEN ile birlikte katıldıkları Genius Olimpiyatları\'ndan döndüler.

Amerika Birleşik Devletleri\'nin New York şehrinde düzenlenen Genius Olimpiyatları\'nda \"Yılın Araştırmacı Projeleri Kategorisi\"nde yarışan öğrencilerimiz bizleri başarı ile temsil etmişlerdir. Genius Olimpiyatları dünyanın en zor ve ciddi yarışmaları kategorisinde yer almaktadır.

Öğrencilerimizin Kimya alanında hazırladıkları \"Pb+2 and Cd+2 Lons From Aqueous Solutions by Using Microalgaes\" projesinin içeriğini öğrencilerimiz şöyle açıkladı: \"Günümüzde çok ciddi bir problem olarak karşımıza çıkan sudaki ağır metaller çok ciddi maddi giderler temizlenmeye çalışılıyor ve içme suyu haline getirene kadar su belirli oranlarını kaybediyor. Ağır metaller yerkabuğunda doğal bileşenleridir. Onlar bozulmuş ya da yok olamaz. Küçük bir ölçüde de gıda, içme suyu ve hava yoluyla vücudumuza girer. Eser elementler gibi, bazı ağır metaller (örneğin, bakır, selenyum, çinko), insan vücudunun metabolizma korumak için gereklidir. Ancak, daha yüksek konsantrasyonlarda da zehirlenmesine yol açabilir. Ağır metal zehirlenmesi besin zinciri ile içme suyu kirlenme (örneğin kurşun borular), emisyon kaynaklarının yakınında yüksek ortam hava konsantrasyonlarına neden olabilir. Bu yöntemle tamamen doğal ve ucuz bir yolla mikroalgler kullanarak suda bulunan ağır metalleri temizliyoruz. Bunu yaparken biosorption denilen bir yöntem kullanıyoruz. Bu proje sonucunda yaptığımız işlem iyi bir sonuç vermiş ve yüksek konsantrasyonda temizlenme sağlanmıştır.\"

Yarışmanın heyecanı ve stresinden sonra New York ve Washington DC turu yapan öğrencilerimiz yaz tatilleri için evlerine döndüler.