İNESPO'DA PROJEMİZ YER ALDI

12/07/2013

Hollanda\'da 5. si gerçekleştirilen İNESPO Bilim Projeleri yarışmasına  öğrencimiz Efe AĞAR(11A)\'ın hazırladığı \"Topraktan Evlere Sızan Radon Gazının Alfa Partiküllerinin İyonlaştırıcı Etkisinin Azaltılması\" isimli Fizik projesiyle finale kalmaya hak kazanılmıştır 2-7 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleşen organizasyonda ülkemizi ve okulumuzu başarı ile temsil eden Efe AĞAR projesinin amacını şöyle açıkladı:

\"Bu projede amaç; Radon gazı topraktan havaya geçen doğal bir radyoaktif gazdır. Radon gazı yeryüzünde mevcuttur ve toprakta bulunan uranyum konsantrasyonuna bağlı olarak yoğunluğu değişmektedir. Dünyada ise akciğer kanseri vakalarının %6\'sı ile %15\'nin ana sebebidir. Toplumlar radonun insan sağlığına olan etkisi hakkında az bilgiye sahiptir, fakat göreceli basit önlemlerle bu tehdit hafifleştirilebilir.

Evlerimizdeki radon iyonlaştırıcı, radyasyona maruz kaldığımız ana kaynaktır ve insanların maruz kaldığı doğal oluşan radyasyonun %50\'sinden sorumludur.

Bu amaçla proje İzmir ilinin Seferihisar ilçesinden alınan toprak örnekleri ve bu toprakların üzerine inşa edilen iki ayrı eve yerleştirilen detektörle topraktan evlere sızan radon konsantrasyonlarını ölçmek amaçlanmıştır. Bu iyonlaşma etkisinin nasıl azaltılabileceği konusunda araştırmalar yapılmış ve bulgular saptanarak gelecekte yapılması gereken çalışmalara yön verilmiştir.\"