SİZ HALA TURKCHE Mİ KONUŞUYORSUNUZ?

29/09/2011

Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal ve çağdaş bir yapıya kavuşmasında çok önemli bir görev üstlenen Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin, Türkçe Kurultayı adı verilen ilk genel kurulu 26 Eylül 1932 yılında toplanmıştır. Türkiye’yi çağdaş medeniyetler seviyesine hatta ötesine götürebilmek amacıyla her yılın 26 Eylül tarihi ülkemizde ‘’Dil Bayramı’’ olarak kutlanmaktadır.

Dil Derneği\'nin düzenlediği 10. Türkçe Günleri kapsamında İzmir\'e gelen ünlü sunucu, yazar ve eğitmen Rüştü ERATA; 27 Eylül Salı günü okulumuzun özel konuğu olarak öğrencilerimizle yaptığı söyleşide Türkçe’nin içinden geçtiği yozlaşmayı görsel sunumlar ve örneklerle anlattı. Türkçe karşılığı olmasına rağmen İngilizce kelimeler kullanmak ve bu durumu toplum olarak da kabul etmemizin, beden ölçülerimizi İngilizce sözcüklerle ifade edip, kafeterya, dükkânlara İngilizce isimler vermemizin dilimize çok zarar verdiğini belirten ERATA, ‘‘Çok zengin bir dilimiz olmasına karşın, dilimizi yozlaştırılıyoruz.  Her gün televizyonlarda ana haber spikerleri, sunucuların bile yabancı sözcük kullanmaları, çocukları ve gençleri olumsuz etkiliyor\" dedi.