TÜRKÇE TİYATRO İLE TARİHTE YOLCULUK

08/06/2013

Okulumuz Anadolu Lisesi Tiyatro Kulübü öğrencilerinin Tiyatro Eğitmenimiz Devlet Sanatçısı Tayfun ERASLAN rehberliğinde hazırladıkları Güngör DİLMEN’in “Ben Anadolu” adlı oyunu 7 Haziran Cuma akşamı İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde sergilendi. Yıl boyunca çalışmalarını sürdüren öğrencilerimizin muhteşem bir performansla sahneledikleri oyun, Anadolu kadınlarının çağlar boyunca pek çok fedakarlığı yaparak, zaman zaman büyük acılar çekerek tarihin seyri içinde güçlü duruşlarıyla var olmalarını anlatıyor. Her kadının ayrı bir öyküsünün bulunduğu oyunda hem izleyenlerin yüreğini titreten trajik canlandırmalar hem de onlara kahkalar attıracak güldüreye dayalı anlatımlar yer alıyor. Anadolu’nun mitolojik dönemlerinden Osmanlı’ya kadar uzanan bir yelpazede, Anadolu kadınının ataerkil toplumlarda verdiği haklı mücadele gözler önüne seriliyor.

Oyunda 2. Ramses\'le zorla evlendirilen Hitit kraliçesi Puduhepa’yı  ve bütün dünyanın gülmece ustaları arasında kabul edilen Nasreddin Hoca’nın karısını 10B sınıfından Ezgi KAPTAN; ticaretin bazı kurallarının yüzyıllar geçse de değişmeyeceğini kanıtlayan bir kişilik olarak Hintli tüccarın eşi Lamassi’yi 11C sınıfından Z. Sıla KEMAHLI;  ölü çocukları için yas tutarken tanrıdan kendisini taşa dönüştürmesini isteyen Niobe’yi ve gerçek adı Neé Aimé olan, Martinik adasında doğmuş bir Katolik kadın olan Nakşidil Sultan’ı 11C sınıfından Alara BELGER; bir ayı oynatıcısının kızıyken Bizans imparatoriçesi olan Theodora’yı ve Hector’un acılı dul eşi Andromache’yi 11C sınıfından Zeynep BALBOZAN, Kösem Sultan’ın koca yüzü görmeyen (!) kızı Ayşe Sultan’ı ve Kandaules’in eşi Lydia’yı 11C sınıfından Eylül Öykümnur SAMAN, Karya’nın üçüncü ecesi olan ve Büyük İskender’i kendisine sevgili olarak düşünen Ada’yı 11B sınıfından Ecem HONAZ canlandırdı.

Oyunun bitiminde Liseler Müdürümüz Aydın KOYUTÜRK, sahneye çıkarak bu etkinlikte emek veren oyunun yönetmeni ve Tiyatro Kulübü Eğitmenimiz Devlet Sanatçısı Tayfun ERASLAN\'a, oyun çalışmalarımıza destek veren Devlet Sanatçısı Mustafa ŞEN , Tiyatro Kulübü sorumlu öğretmeni ve Edebiyat öğretmeni Deniz GENÇOĞLU\'na ve Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Aynur ÇAĞIRICI\'ya teşekkürlerini iletti.